22.03.2018
Поділитися: 1
2089

Привчайте дітей харчуватися правильно з дитинства

У сучасних дітей молодшого шкільного віку досить активний спосіб життя. Крім завантаженості в школі додаються додаткові гуртки та спортивні секції. А якщо врахувати, що дитина в цьому віці щорічно підростає в середньому на 6 сантиметрів і додає у вазі приблизно на 3 кілограми щороку, стає зрозуміло, чому повноцінне харчування є просто життєво необхідним.

Складаючи меню для дитини 6-10 років, слід знати кількість необхідних для споживання калорій. Школяреві молодших класів, з огляду на розумову й  фізичну активність за добу, енерговитрати на функціонування всіх органів і систем, емоційні навантаження необхідно отримувати з їжею 2000-2400 ккал. Бажано витримувати інтервали між прийомами їжі не більше 3,5-4 години з регулярністю не менше чотирьох разів на день. Причому, слід враховувати пропорції: сніданок і вечеря - по 25% від загального добового обсягу, обід - 35% і найлегший полуденок - 15%. У всіх дітей різна конституція й  темперамент, швидкість метаболічних процесів – отже, добовий обсяг їжі коливається в межах 1800-2200 кілокалорій.

Одноманітність страв призводить до зниження апетиту, зменшується вироблення травних соків і ферментів. Агресивно приготована їжа (смажені продукти, картопля фрі, фастфуди) шкідлива для організму. Найбільш підходять для дитячого травлення страви, приготовлені на пару, варені або тушковані.

Білки необхідні для нормального росту дитини, вони беруть участь у всіх обмінних процесах. Білки можуть бути тваринного й рослинного походження: м'ясо, риба, яйця, молоко, цвітна капуста, горіхи, гречка, спаржа. Корисніше вживати білки з овочами.

Енергію ми отримуємо з вуглеводів. Тому не можна забувати про вживання свіжих овочів, фруктів, сирів, злакових.

Фрукти й овочі на 70% складаються з води, необхідної для людини, вони багаті на вітаміни, мінерали і клітковину. Доведено, що в багатьох овочах і фруктах містяться селен і фолієва кислота, які сприяють виробленню ендорфіну й серотоніну - речовин, що відповідають за гарний настрій. У раціоні молодших школярів овочів і фруктів повинно бути не менше 250 грамів на добу.

Також за енергію відповідають тваринні жири. Вони містяться у вершковому маслі, сметані. Жири необхідні для організму завдяки арахідонової кислоти. Речовина підвищує імунітет організму. Крім того, ненасичені жири є важливою складовою головного мозку й нервових тканин. Виключати їх з раціону не рекомендують.

Поліненасичені жири містяться в різних сортах олії: кукурудзяній, оливковій, соняшниковій та ін. Незамінні Омега-3 й Омега-6 беруть участь у формуванні імунітету, їх брак може призвести до накопичування зайвої ваги.

Як правило, спосіб життя і звички людини формуються в дитинстві. Завдання батьків сформувати у дитини правильне уявлення про якісне й корисне харчування.